Critica


Zombiosis portada ZOMBIOSIS

SERGI VICIANA FERNÁNDEZ

 

A propòsit de Zombiosis. Guió: A. L. Llassans. Dibuix: Guillem Bayarri. Editorial: Glénat

Deien els clàssics que la virtut és en el terme mig. La mediocritat també. Compte, que ser mediocre no té per què ser una cosa dolenta. Depèn de l’estat de les coses. En un panorama tan depriment com el del còmic fet en català, un còmic mediocre és absolutament benvingut, perquè si bé no té cap virtut que realment destaqui, tampoc no té cap gran problema. Simplement, es limita a funcionar.
       Zombiosis és un còmic així, sense res que destaqui ni per massa bo ni per massa dolent. Reconec que el fet de ser un còmic de zombis fa que me’l miri amb bons ulls, però crec que això no distorsiona gaire el meu judici. El cas és que el dibuix, de clara influència manga d’humor no és un mal dibuix, però no encaixa amb la història que s’explica. Costa prendre’s seriosament la història amb aquestes il·lustracions. A més a més, la simplicitat dels fons típica d’aquest estil no és una cosa que s’hagi de mantenir sempre: hi ha vinyetes que demanen a crits un major detall.
       El guió té totes les virtuts i tots els defectes típics de les històries de zombis a què estem acostumats. La història va massa ràpid, les coses passen tan de pressa que de vegades costa de creure. Les seixanta pàgines escasses de què consta el còmic tampoc no hi ajuden, ja que una història que en qualsevol pel·lícula duraria una hora i mitja llarga aquí es resol en una seixantena de planes. Així que les morts se succeeixen massa ràpid per impactar, i el desenllaç final no acaba de resultar creïble perquè no hem tingut temps de conèixer els protagonistes i entendre el seu estat d’ànim.
       No s’ha d’agafar amb gaires expectatives, però es passa una bona estona, i fa gràcia veure com els protagonistes parlen català entre ells i després passen al castellà per parlar amb aragonesos o al francès per parlar amb un magribí.

© SERGI VICIANA FERNÁNDEZ

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor.
       Us preguem que llegiu les condicions d'utilització

NAVEGACIÓ

revista.barcelonareview.com -------juliol - agost 2008