ÍndexNavegació

índice  no. 40: gener - febrer 2004

Notícia de Joseph Jaubert
Celestí Llor


La història de la Literatura és un ordit d’oblits, de malentesos, d’ambicions espúries.
      Alguns dels noms que avui són considerats imprescindibles i fan part de cànons acceptats, no van poder rebre el re-coneixement dels lectors del seu temps fins que, desapareguts, algú en va rescatar els textos de l’oblit. I és que, per fortuna, sempre hi ha hagut molta escriptura que no ha anat a l’encalç dels honors sinó que l’autor l’ha practicada tot fent part del seu viure més íntim: l’únic goig d’aquestes escriptures rau en la seva pràctica.
      Aquest és el cas de Joseph Joubert (Montignac, Dordonya, 1754 – París, 1824).
      Autor d’una obra secreta, fragmentària, minuciosa, d’una contemporaneïtat radical –que Blanchot no va dubtar a comparar amb Mallarmé–, Joubert continua essent un perfecte desconegut. (Tan sols alguns tasts de la seva escriptura, descontextualitzats, apareixen en forma de sentència moralitzant en llibres de propòsit divers.)
      Va cursar estudis de lletres clàssiques i de filosofia a Tolosa del Llenguadoc i, en acabar, va restar com a docent en el mateix Institut: Jaubert ja havia abandonat tota ambició personal, i el seu objectiu a la vida semblava consistir només a observar el món i prendre notes de les meditacions que feia. Durant quaranta anys va escriure amb una regularitat espectacular, dia rere dia, uns quaderns d’anotacions: no pas un dietari d’apreciacions personals, sinó una lectura moral del món que li havia tocat de viure. Projectava una gran obra filosòfica, però s’adonà que els quaderns eren en si mateixos aquesta obra: l’escriptura mateixa, com a pràctica i com a reflexió.
      (Com Montaigne, Joubert és "negat per al discurs continu: turmentat per la maleïda ambició d’encabir tot un llibre en una pàgina, tota una pàgina en una frase i aquesta frase en un mot".)
      Més endavant, va instal·lar-se a París, on residirà regularment, llevat de períodes en què i viurà a cavall entre la capital i Montignac. La lectura, la música i la pintura acompanyaven les seves hores.
      Coneix Restif de la Bretonne, de Fontanes i Chateaubriand, i persones influents de la societat literària, però Jaubert no perd el cap, i continua la seva silent i secreta escriptura: es nega a publicar res.
      (A París va fer una certa amistat amb Sebastià Maria Vinyals –avantpassat de l’escriptor Gabriel Vinyals–, el qual li va fer conèixer l’obra de Francesc Aragó i l’encoratjà a viatjar a Catalunya, seguint els passos de Laborde. El viatge no va arribar-se a fer mai, degut a l’inici de la guerra del francès.)
      Mort Jaubert, Chateaubriand va fer pública una selecció de Pensées, en edició semiprivada (1838), que recollia textos diversos aplegats sota diferents epígrafs: veritat, literatura, societat, política. Saint-Beuve va escriure’n un elogiós comentari.
      Un segle més tard (1938), Gallimard va publicar un volum de nou-centes pàgines –una desena part de tot el corpus jaubertià.
      C’est tout.
      L’obra de Joseph Jaubert resta com un monument a l’escriptura com a forma de vida –i més enllà de la vida–, i com a testimoni intel·lectual que no pensa operar cap mena de trascendència. I és que només els estúpids poden creure’s els elogis.

© Celestí Llor (La Pobla de Mafumet, 1953) és escriptor i traductor.

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:  

no. 40: gener - febrer 2004

-Narrativa

Enric Larreula: Bon dia

Quaderns de viatge de
Bruna i Marià Dinarès, Jordi Lafon i Montsita Rierola Textos d'Antoni Clapés i Víctor Sunyol


Peu de foto

-Poesia

Vicenç Calonge: Cinc poemes

-Assaig

Carles Hac Mor: Les paraparèmies d'Antonin Artaud
Ester Xargay: Contemplació o el paisatge a la paleta
Celestí Llor: Notícia de Joseph Joubert

-Ressenyes

Stabat, de Víctor Sunyol
Do'm, d'Enric Cassasses

Rebosteria selecta

-crítiques breus/ressenyes (en català)
-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.Barcelonareview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il