ÍndexNavegació

índice   no. 32: setembre - octubre 2002

Rebosteria selecta Rebosteria selecta

Algunes novetats recents
a cura de J. B. i B.

Sylvie Courtine-Denamy: Trois femmes dans de sombres temps. Albin Michel: Paris, 2002.

L’autora ha triat tres dels grans noms de la cultura del segle XX (Edith Stein, Hanna Arendt i Simone Weil -filòsofes i jueves-) per encarnar el deceni dels "temps obscurs" brechtians (1933-1943). El recorregut per l’obra i el pensament de cadascuna d’elles, analitza les diverses preses de posició enfront el feixisme, l’autoritarisme, l’antisemitisme, el totalitarisme i les relacions entre la política i la religió.


Carles Hac Mor: Cabrafiga. Emboscall Editorial: Vic, 2002.

La nova entrega d’aquest "poeta major" constitueix un fascinant, inacabable i inacabat itinerari d’un nihilisme radical. La lectura dels prop de vuit-cents versos de sintaxi rompuda i sense puntuació, provocarà en el lector la pèrdua de l’alè; però, sobretot, la pèrdua del sentit de la realitat i del seny. Els passos de Jarry, Roussel, Durruti, Turmeda i Artaud són eco d‘una veu que s’endinsa, alternativament, pel subconscient i l’inconscient.


Marcel Reich-Ranicki: Mi vida. Traducció de José Luis Gil Aristu. Galaxia Gutenberg: Barcelona, 2000.

Un dels crítics literaris més influents i de més prestigi d’Alemanya relata aspectes de la seva vida, que transcorre entre el Berlin "capital cultural"i la deportació a Varsòvia, entre les vivències al guettho i l’horror d’Auschwitz, entre l’alliberament per l’exèrcit roig i els serveis d’espionatge de la guerra freda; per, finalment, poder exercir una veritable passió intel·lectual: la crítica literària. És aquí on desfilen els grans noms de la cultura alemanya (Brecht, Canetti, els Mann, Adorno), les figures del Grup 47 (Grass, Enzensberg, Bachmann, Richter) i les joves generacions d’escriptors (Handke, Brinkmann, Kluge, Biermann). Una constel·lació d’astres on, paradoxalment, l’únic que hi brilla és Reich-Ranicki.


Antoni Martí Monterde: L’erosió. Edicions 62: Barcelona: 2001

Sota l’aparent escusa d’un viatge literari a Buenos Aires, l’autor desvela molt més que no pas la simple admiració per la capital argentina i els seus múltiples mites (literaris, històrics, i aquella increïble institució anomenada "cafè"). Desvela una passió per la lectura doblada en escriptura. Amb un idioma riquíssim en recursos i un dens bagatge cultural, Martí Monterde desenvolupa unes excepcionals capacitats d’observació i reflexió, sovint expressades en exquisits fragments com aquest: "Límits de l’escriptura autobiogràfica: ¿com transcriure, a la versió definitiva, una taca de cafè en l’original manuscrit?"


Christian Bobin: La présence pure. Le temps qu’il fait: Cognac, 1999.

Una "nouvelle", escrita en fragments, sobre la malaltia d’Alzheimer. La mirada del narrador, dipositada alternativament damunt la figura del pare i damunt una acàcia del jardí de la institució on aquell roman reclòs, constitueix una doble reflexió sobre el cicle vital, en ordre invers, però: la vida (passada) i la mort (propera), en el cas del pare; la mort (aparent) de l’hivern i la vida (renascuda) de la primavera, en el cas de l’arbre. Una sàvia combinació de duresa i tendresa.


Maria Zambrano: Cartas de La Pièce. Pre-textos: valència, 2002.

Durant dos anys i mig (octubre 1973 – abril 1976), Maria Zambrano va mantenir una abundantíssima correspondència amb el també filòsof valencià Agustín Andreu. Les 78 cartes que ella li va enviar i que ara es publiquen, així ho testimonien. L’edició mostra la Zambrano filòsofa lúcida i profunda, que reflexiona entre la raó i el deliri, amb un discurs que fa poesia del pensament i pensament de la poesia "que va més enllà", que habita poèticament la vida. Però també mostra la dona plena de solitud, de dubtes, de records, d’amor sublimat en l’escriptura. Plena, també, d’amargor pel trauma de la guerra, per l’exili, per la pèrdua de la germana estimada, per les petites misèries de la quotidianitat.

© The Barcelona Review

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:  

tbr : no. 32: setembre - octubre 2002

-Narrativa
        Rodolfo del Hoyo: La mirada essencial
        Peus de foto 

-Pintura (Dossier Jaume Ribas)
        Jaume Ribas: Sobre Pintura
        José Corredor-Matheos: L'aventura interior de Jaume Ribas
        Antoni Clapés: Dius el record i dius l'oblit
        Carles Hac Mor: Un poema per a Jacme Ribas i Un altre poema...
-Poesia
       
Ester Xargay: Riure amb cesura
        Pere Pena: Dos poemes
-Ressenyes
       
Claire Lejeune El libro de la hermana
        Emili Bayo Projecte de felicitat
        Abu-Nuwàs Khamriyyat
 
        Rebosteria selecta     
-crítiques breus/ressenyes (en català)
-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.BarcelonaReview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il