ÍndexNavegació

índice   no. 33: novembre - desembre '02

Rebosteria selecta Rebosteria selecta

Algunes novetats recents
a cura de J. B. i B.

 

Hermes Salceda i Gemma Andujar (eds.): Raymond Rousel: teoría y práctica de la escritura. Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Publicacions: Bellaterra, 2002.
A través de diversos assaigs, els autors ens aproximen a l’univers rouselià, a la seva singular vida i a la seves no menys singulars concepcions i experiències textuals amb les quals va pretendre penetrar fins al fons en el llenguatge humà i que són a l’origen de l’Oulipo, del nouveau roman i de moltes de les formulacions més radicals del surrealisme. El llibre es clou amb una traducció dels Textos embrionaris o embrions textuals, veritable orfebreria del llenguatge.

Wallace Stevens: Aforismos completos. Pròleg i traducció de Daniel Aguirre. Lumen: Barcelona, 2002.
Stevens, mentre escrivia una de les obres de més densitat de la poesia nordamericana del passat segle, anava anotant les reflexions que la mateixa pràctica poètica li dictava: "The theory of poetry is the theory of life". El resultat és aquest "aforament" que ara es fa públic en acurada edició bilingüe. Aforismes de gran volada, a les antípodes de l’aparent astúcia dels fulls de calendari amb què el lectors hem estat bombardejats sempre.

Arthur Miller: La política i l’art d’actuar. Traducció de Ramon Folch i Camarassa. Edicions La Campana: Barcelona, 2002.
Una reflexió lúcida, irònica, àcida sobre el present, feta per un dels més grans autors teatrals contemporanis. Miller fa desfilar per l’escenari del seu llibre els darrers presidents nord-americans i els dictadors europeus, tot establint una comparança entre l’acció política i l’actuació teatral i preguntant si és bo que "la nostra vida, i també la política, estigui tan profundament regida per les arts del teatre, des del vodevil a la farsa".

Roberto Juarroz: Undécima poesía vertical. Pre-textos: València, 2000.
Amb l’edició d’aquest volum es fan públics els darrers poemes de qui va ser un dels poetes essencials del segle vint. Poesia pensant, cosmològica, visionària; poesia cenyida, rigorosa, austera, l’obra de Juarroz va ser una cerca de síntesi de poètiques que tractaven d’instal·lar-se en els intersticis entre paraula i silenci: "Decimos lo que decimos / para que la muerte no tenga / la última palabra. / ¿Pero tendrá la muerte / el último silencio? // Hay que decir también el silencio."

Marisa Madieri: El claro del bosque. Traducció de Valeria Bergalli. Minúscula: Barcelona, 2002.
Madieri va escriure aquesta faula moral després de "Verde agua", el text autobiogràfic amb el qual havia iniciat una interessant carrera literària que la mort prematura va estroncar. "La radura" mostra la vida d’una colònia de margarides enmig d’un alzinar: la mirada de l’escriptora damunt d’un microcosmos particular –com va fer Magris– barreja d’amor, odis, tendresa, passió, enveges, dolor, tensions territorial. Un cop més, la fascinació per una escriptura transparent: aigües tranquil·les, aigües profundes.

Joan-Lluís Lluís: Conversa amb el meu gos (sobre França i els francesos). La Magrana: Barcelona, 2002.
Com a mostra de l’aïllament amb què viuen i senten la seva identitat els catalans nascuts a l’Estat francès, l’autor es veu compel·lit a confiar a un gos les seves reflexions sobre la realitat política, social i cultural dels país "dels drets humans"; a través del diàleg entre ambdós, Lluís va confegint un catàleg de despropòsits històrics a mesura que progressa la idea que l’Estat-Nació francès és una enganyifa.

Montserrat Rodés: Deleàtur. Pròleg de Sam Abrams. Poa: Barcelona, 2002.
Com el mateix títol sembla indicar (delèatur és el signe d’eliminació de caràcters o mots en correcció tipogràfica), la poesia de Rodés és el que queda després d’haver-ne tret tot element sobrer, tot allò que pot distreure el lector, per fer aflorar, nítida, l’essència del poema. La radicalitat del mot nu: "Excavar el buit de llum, / extreure’n la nit immensa. / Desfer-se l’instant. Vertígen".

E. M. Cioran: Cuaderno de Talamanca. Pre-textos: València, 2002.
Dietari del mes que va passar Cioran a Eivissa l’any 66. "Biliós per decret diví", com escriu amargament, aquests textos no decebran els seus lectors més fervents: "He viscut massa com a paràsit dels meus actes".

© tbr

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:

tbr : no. 33: novembre - desembre 2002

-Narrativa
      Carles Hac Mor: Ad perpetuam
      Peus de foto
      Ponç Puigdevall:D’incògnit

-El Dossier Central : Feliu Formosa
      
1. Tria de poemes
      2. Bibliografia
      3. Al caire de la poesia... Agustí Bartra
      4. El constant civisme... Heike van Lawick
-Poesia
       
Jordi Domènech: La Poesia Dialectal d’Itàlia
       Ester Xargay: Sonet amb pa
       Joan Josep Camacho:Plàstica dràstica
-Ressenyes
 
      Sara Martín Alegre: Sitges 2002: El festival més gran
      Gabriel Vinyals Una lectura de Les penes del jove Werther
       

        Rebosteria selecta     
-crítiques breus/ressenyes (en català)
-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.BarcelonaReview.com  anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il