El coleóptero de la policía me dejó en el lugar de los hechos: un parterre. El jardinero había provocado una catástrofe al segar la hierba mientras los insectos hacían la siesta. Había muchos heridos y la Cruz Roja de los Invertebrados estaba auxiliándolos.
Por suerte sólo hubo una víctima mortal: un escarabajo pelotero. Sin embargo, el escarabajo no había muerto por culpa de la segadora del jardinero. Aprovechando el desconcierto, alguien lo había asesinado: tenía clavado un aguijón de abeja...
Eso restringía los sospechosos a los habitantes de la colmena.
Me acaricié una antena mientras sopesaba los hechos. Era curioso, el día anterior me había llamado la reina de la colmena para denunciar el robo de la jalea real. Y el escarabajo pelotero asesinado trabajaba de basurero en la colmena... ¿Estaría relacionado el hurto de la jalea con el homicidio del escarabajo...?
Metí el aguijón en una bolsa de plástico y me desplacé hasta el cuerpo de guardia de la colmena.
De repente llegó una abeja soldado tras hacer su ronda de vigilancia. Me fijé en su armamento: ¡no llevaba el aguijón! Era sumamente extraño que hiciera la ronda desarmada, de manera que le probé el aguijón que llevaba en la bolsa de plástico y ¡le encajó!
Era su aguijón. Y ante ese hecho incuestionable acabó confesando que la noche anterior se lo habían robado mientras dormía durante su ronda de guardia. Y no lo había denunciado por temor a las represalias.
Eso era difícil de creer. Además, después de preguntar al jefe de guardia, un abejorro con mostacho, comprobé que cuando asesinaron al escarabajo pelotero, la abeja no estaba en la colmena, sino en su ronda de guardia, por lo que le había sido fácil desplazarse hasta el parterre.
Interrogué al resto de la guardia y después pregunté por los alrededores de la colmena, pero ningún insecto se había tropezado con la abeja soldado... ¡En consecuencia no tenía coartada alguna!
La abeja fue detenida.
Sin embargo, ya en mi oficina del hormiguero, comprendí que las cosas no encajaban del todo. No conseguía descubrir el móvil, el motivo por el cual la abeja había matado al escarabajo.
Entonces me acordé de que junto al cadáver del escarabajo no había aparecido la gran bola de estiércol que siempre llevan consigo.
Volví a la colmena con una orden de registro y, finalmente, en una celdilla hallé unas pequeñas manchas. No fue necesario analizarlas: se trataba de estiércol.
Tardé poco en averiguar quien vivía en esa celdilla: un zángano con antecedentes penales. Fue detenido mientras revoloteaba distraído cerca de unos cerezos en flor y, tras ser interrogado, confesó.
El escarabajo pelotero, basurero de la colmena, había robado la jalea real y la había escondido dentro de la pelota.
El zángano, casualmente, lo vio y esperó su oportunidad.
Tras la catástrofe del parterre con la segadora, el zángano, aprovechando el desconcierto, mató al escarabajo con el aguijón que le había robado a la abeja soldado mientras dormía durante su turno de guardia.
Una vez liquidado el escarabajo, el criminal robó la pelota.
De esa manera, el zángano quería hacer recaer las sospechas del asesinato del escarabajo sobre la abeja soldado.
Hundido, el zángano no tardó en confesar donde escondía la jalea real. Me condujo hasta el hueco de un árbol donde la recuperé. Le leí sus derechos y lo mandé a chirona a zanganear por una buena temporada. Caso cerrado.
© Joan de Déu Prats 2008
El coleòpter de la policia em va deixar al lloc dels fets: un parterre. El jardiner havia provocat una catàstrofe al segar la gespa mentre els insectes feien la migdiada. Hi havia hagut molts ferits i la Creu Roja dels Invertebrats estava auxiliant-los.
Per sort, només va haver una víctima mortal: un escarabat piloter. Tanmateix, l’escarabat no havia mort per culpa de la segadora del jardiner. Aprofitant el desconcert, algú l’havia assassinat: tenia clavat el fibló d’una abella…
Allò restringia els sospitosos als habitants del rusc.
Em vaig acariciar una antena mentre sospesava els fets. Era curiós, ahir m’havia trucat la reina del rusc per denunciar el robament de la gelea reial. I l’escarabat piloter assassinat treballava d’escombriaire al rusc… Estaria relacionat el robatori de la gelea amb l’homicidi de l’escarabat…?
Vaig ficar el fibló en una bossa de plàstic i em vaig desplaçar fins al cos de guàrdia del rusc.
De cop i volta va arribar una abella soldat després de fer la ronda de vigilància. Em vaig fixar en el seu armament: No portava fibló! Era summament estrany que fes la ronda desarmada, de manera que li vaig fer emprovar el fibló que portava a la bossa de plàstic i li encaixava!
Era el seu fibló. I, davant d’aquest fet inqüestionable, va acabar confessant que la nit anterior se l’havien robat mentre dormia durant el torn de guàrdia. I no ho havia denunciat per temor a les represàlies.
Allò era difícil de creure. A més a més, després de preguntar al cap de guàrdia, un abellot amb mostatxo, vaig comprovar que, quan van assassinar a l’escarabat piloter, l’abella no era al rusc, sinó fent la ronda de guàrdia, per la qual cosa li havia estat fàcil desplaçar-se fins al parterre.
Vaig interrogar la resta de la guàrdia i després vaig preguntar pels voltants del rusc, però cap insecte s’havia ensopegat amb l’abella soldat… En conseqüència, no tenia cap coartada!
L’abella va ser detinguda.
Tanmateix, una vegada vaig ser a l’oficina del formiguer, vaig comprendre que les coses no encaixaven del tot. No aconseguia descobrir el mòbil, el motiu pel qual l’abella havia matat l’escarabat.
Aleshores vaig recordar que, al costat del cadàver de l’escarabat, no havia aparegut la gran bola de fems que sempre porten.
Vaig tornar al rusc amb una ordre d’escorcoll i, finalment, en una cel·la, vaig trobar unes petites taques. No va caldre analitzar-les, es tractava de fems.
No vaig trigar gaire en esbrinar qui vivia en aquella cel·la: un abellot dropo amb antecedents penals. Va ser detingut mentre voletejava distretament a prop d’uns cirerers florits i, després de ser interrogat, va confessar.
L’escarabat piloter, l’escombriaire del rusc, havia robat la gelea reial i l’havia amagada dins la seva pilota.
L’abellot dropo, casualment, el va veure i va esperar la seva oportunitat.
Després de la catàstrofe del parterre amb la segadora, l’abellot, aprofitant el desconcert, va matar l’escarabat amb el fibló que li havia robat a l’abella soldat mentre aquesta dormia durant el torn de guàrdia.
Una vegada liquidat l’escarabat, el criminal va robar la pilota.
D’aquesta manera, l’abellot volia fer recaure les sospites de l’assassinat de l’escarabat, sobre l’abella soldat.
Completament enfonsat, l’abellot no va trigar en confessar on amagava la gelea reial. Em va conduir fins al forat d’un arbre on la vaig recuperar. Li vaig llegir els seus drets i el vaig enviar a la garjola per una bona temporada. Cas tancat.
© Joan de Déu Prats 2008
Este texto no puede
reproducirse ni archivarse sin permiso del autor y/o The Barcelona Review.
Rogamos lean
las condiciones de uso
The Barcelona Review is a registered non-profit organization
Joan de Déu Prats (Barcelona, 1962) www.joandedeuprats.com |
|
Escritor de literatura infantil y juvenil. Cuenta con más de 70 obras publicadas, que han sido traducidas al inglés, castellano, chino, italiano, gallego, vasco y braile. Ha sido galardonado dos veces con el premio del Hospital Sant Joan de Déu, la Galera y el Círculo de Lectores, de cuentos infantiles con El segrest de la primaveray Els patins del Sebastià. También ha ganado la recopilación de cuentos que convoca la revista Cavall Fort; el Serra d'Or al mejor libro infantil del año 2005, con Històries Terrorífiques de Fantasmes. Quedó finalista del premio Barcanova de literatura infantil y juvenil con la obra Nàufrag. Para el público adulto ha publicado el libro de viaje Terra de Castells (Barcanova). Su estilo se caracteriza por la agilidad, la concisión, la imaginación y el sentido del humor. | Escriptor professional, sobretot en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil. Més de 70 obres publicades. Traduït a l'anglès, castellà, xinès, italià, gallec, basc i braile. Ha guanyat diversos premis: dues vegades el de l'Hospital Sant Joan de Déu, la Galera i el Cercle de Lectors, de contes infantils amb El segrest de la primavera i Els patins del Sebastià. També ha guanyat el recull de contes que convoca la revista Cavall Fort; el Serra d'Or al millor llibre infantil publicat el 2005, amb Històries Terrorífiques de Fantasmes. I ha quedat finalista del premi Barcanova de literatura infantil i juvenil amb l'obra Nàufrag. Per al públic adult ha publicat un llibre de viatge titulat Terra de Castells (Barcanova). El seu estil es caracteritza per l'agilitat, la concisió, la imaginació i el sentit de l'humor. |