ÍndexNavegació

índice         no. 37: juliol - agost  2003

Rebosteria selecta Rebosteria selecta

Algunes lectures recents
a cura de J. B. i B.

Felip Cid: El testament. Jardins de Samarcanda, 29. Cafè Central / Eumo editorial. Barcelona / Vic, 2003
.
Després de trenta-cinc anys de silenci –autoimposat–, el poeta Felip Cid torna a fer públics textos poètics, i ho fa amb un llibre breu, de 29 poemes, que adopta el to testamentari per fer un repàs a la pròpia vida: reflexions sobre allò viscut, sobre el dolor, sobre l’amor, sobre el desencís. "Mentre espero impàvid el no-res, / signo amb la sang recent d’un poema". Imprescindible.

 

Marguerite Yourcenar: Mishima o la visión del vacío. (Traducció de Enrique Sordo.) Biblioteca Formentor. Seix Barral. Barcelona, 2003.
A part de ser una gran creadora de personatges, Yourcenar va mostrar un gran agudesa crítica i un nas molt fi per intuir la importància de veus desconegudes. Aquest llibre és un modèlic estudi literari i psicològic, i mostra la descoberta que va fer de Yukio Mishima, l’autor japonès que oscil·lava entre la cultura oriental i occidental, i que tan bé va saber incorporar el sentit del buit, metafísic i vital, a la vegada.

 

Harald Weinrich: Leteo. Arte y crítica del olvido. (Traducció de Carlos Fortea.)
Biblioteca de Ensayo. Ediciones Siruela, Madrid, 1999.
L’home és, per naturalesa, un ésser que oblida. I l’oblit se submergeix en les aigües del riu Leteu. I de la mateixa manera que hi ha un art de la memòria, existeix un art de l’oblit. A partir d’aquí, l’autor il·lustra aquestes arts amb un recorregut per la història de la cultura occidental, de Simònides, Homer i el Dant fins a Celan, Semprun o Borges.

Un volum d’agradable lectura: un lent passeig per un esponerós bosc literari, semblant al lent fluir de les aigües del Leteu.

 

Joan Vinuesa: L’arrel quadrada de Déu. Llibrets de la sopa negra. Autoedició. Barcelona, s/d.
Aquest volum, que només podreu comprar si assistiu a un dels recitals del poeta, reuneix un extracte dels textos (cal·ligrafiats) i dibuixos del seu autor, des de 1997 fins a 1999. Lector de la "beat generation" –com afirma en un poema–, Vinuesa viu la seva aventura literària "al marge de" i, solitari, confegeix una obra de clares intencions contraculturals ("no vull escriure / cap poema definitiu, / no vull sentir / que ho he fet tot").

 

Gilles Deleuze: Critique et clinique. Les editions de minuit. Paris, 1993
Aquest llibre, defineix , ell mateix tota una escriptura. Uns textos que generen textos, com una mena d’afluents d’un gran riu, en arribar aquest al mar. Escriure és, segons Deleuze, "treure el llenguatge de pollaguera": bastir-ne un de nou, alliberat de tota convenció sobre l’escriptura. "L’única manera de defensar-se de l’escriptura és atacant-la."

Els disset textos que formen el llibre són mostres amb les quals Deleuze basteix el seu discurs.

 

Toni Negri: Del retorno. Abecedario biopolítico. (Traducció d’Inés Bértolo.)
Referencias. Debate. Random Hose - Mondadori. Barcelona, 2003
.
En el pol oposat al llibre de Weinrich abans ressenyat, Toni Negri parla de la memòria com a determinant de la continuïtat, i la continuïtat com una de les formes d’expressió del poder. En el llibre repassa, per ordre alfabètic (de la A d’"Arma" a la Z de "Zenó") els temes que l’han ocupat de sempre, i reivindica un nou paper a les polítiques revolucionàries, a noves formes de lluita i de vida enfrontades, com sempre, al poder, a tot poder.

 

Milan Kundera: La ignorància. (Traducció d’Imma Monzó) Tusquets Editores, 2002.
Kundera dóna una volta de rosca, encara, en l’aprofundiment de la fràgil base de l’existència humana –eix de la seva literatura– i al desarrelament de l’emigració política dels txecs: el retorn, ni que sigui temporal, a Praga és un xoc de conseqüències imprevisibles, que Irena, la protagonista, viurà com un final de camí.

L’emigració provoca el somni –experiència íntima que esdevé col·lectiva– de l’horror al propi país.

 

Raúl Rivero: Sin pan y sin palabras. A favor de la libertad en Cuba. Península, 2003.
Un recull de textos del periodista cubà condemnat a vint anys de presó el 30 de març del 2003 per les seves suposades activitats contrarrevolucionàries. Les poètiques paraules de Rivero en els escrits que li han reportat l’acusació de actuar "contra la integritat territorial de l’Estat" pinten un panorama desolador de la realitat cubana. El llibre inclou l’"Encausament" de la fiscalia contra Rivero.

© tbr

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:  

tbr : no. 37: juliol - agost  2003

-Narrativa
       Miquel de Palol: Aquell estiu del 42
       Joan Josep Camacho: Julie Doucet a la paret
       Joaquim Carbó: Jordi Arbonès i Montull a la universitat

       Jordi Domènech i Mobles 114

       Peu de foto

-Entrevista
      
Siri Hustvedt

-Poesia
     
Gabriel Vinyals: Dos moments musicals
      Lluís Calvo: Manifest poètic de Sovelles
      Carles Hac Mor: Encara no en té, de títol
      Ester Xargay i Maria Durán: Aikús a Casa Ramona

-Ressenyes
     
Homeless de Pau Vidal per Alícia Tudela

-Rebosteria selecta 

-crítiques breus/ressenyes (en català)
-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.Barcelonareview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il